Mitybos patarimai žiemai

Valgykime obuolius

Prancūzų gydytojas dr. Jean-Christophe Charrié rekomenduoja žiemą valgyti daug obuolių. Obuolių kursas nėra dieta, tačiau jis išvalys organizmą, reguliuos jūsų svorį žiemą (o tai nėra paprasta) ir sumažins smaližiavimo padarinius.

Kodėl naudingas obuolių kursas?

Šis kursas ypatingai naudingas per mėnulio jaunatį (sausio pabaiga, vasario pradžia arba pabaiga, kovo pradžia). Po švenčių jis „nuriebalins“ organizmą, ypač kepenis. Jis reguliuoja cholesterolio kiekį ir labai naudingas turintiems pernelyg didelį jo kiekį. Kitiems jis aptirpdys riebalus artėjant pavasariui ir reguliuos gliukozės kiekį. Ypač patartinas diabetikams ir pacientams, kuriems gresia cukrinis diabetas.

Valgydami obuolius gausite daug pektinų, tad pagerinsite tranzitą, sureguliuosite virškinamojo trakto mikroflorą ir pagerinsite virškinimą. Tai, kad 5 dienas valgysime tik obuolius, poveikį dar sustiprins. Todėl kai kurie pacientai po obuolių kurso pamato, kad susireguliavo cholesterolio ir gliukozės kiekis.

Obuolyje yra visko

„One apple a day, keeps the doctor away“ („Vienas obuolys per dieną atitolina vizitą pas gydytoją.“). Ši garsi sentencija pasiteisina, kai sužinome, jog obuolys yra vaisius, turintis daug gliukozės (cukrus įsisavinamas neišskiriant insulino), skaidulų (2,5 g šimtui gramų) ir ypač pektinų. 

Pektinai sulėtina fruktozės ir kitų angliavandenių rezorbavimą žarnyne, todėl energijos gauname palaipsniui, taigi obuolys yra idealus vaisius sportuojantiems. Pektinai išskiria želatiną (vartojama uogienėms sutirštinti), kuris užblokuoja maiste esantį cholesterolį ir neleidžia jo pasisavinti. Jis stabdo viduriavimą ir saugo, netgi gydo virškinamojo trakto gleives bei padeda išvengti tokių ligų, kaip, pavyzdžiui, gaubiamosios žarnos vėžys. Todėl jei sergate gaubiamosios žarnos uždegimu, patariame valgyti tarkuotus obuolius. Kitos obuolio skaidulos yra nevirškinamos, jos pagerina tranzitą ir saugo nuo vidurių užkietėjimoObuolių sultys gerai rehidratuoja organizmą ir padeda antinksčiams. Jų vitaminas C susitelkęs paviršiuje, po oda, todėl šiuos vaisius reikia valgyti nenuluptus. Primygtinai patariame ieškoti ekologiškų vaisių. Obuoliuose yra ir kitokių vitaminų, saugančių odą, raumenis ir nuo neuralgijų (B 1, B 2, B 5, B 6, PP, E ir provitaminas A).

Obuoliuose daug polifenolių ir flavonoidų, saugančių nuo uždegimų ir padedančių tiems, kurie serga astma. Be to, fitoterapijoje vartojama naminės obels (Malus communis) mediena dėl antiestrogeninių hormoninių savybių ir progesterono. Obuolių sultys tiks gerti vartojant oralinius vaistus tiems pacientams, kurie serga estrogenų sukeltu vėžiu.

Gerkime obuolių sultis

Negerkite nenatūralių sulčių, paruoštų iš koncentrato, nes, jei ten net ir nedėta cukraus, jos tikrai yra „negyvos“. Rinkitės nefiltruotas natūralias sultis. Filtruojant sultys praranda geriausias gydomąsias savybes. Tad ir alyvuogių aliejų, ir obuolių sultis pirkite tik ekologiškus ir nefiltruotus.

Kurso nauda

Kursą geriausia pradėti esant jaunam mėnuliui, sausio pabaigoje, kovo pradžioje. Nauda panaši kaip ir vynuogių kurso, tik jis trumpesnis.

Kurso eiga

1 diena: grūdinės kultūros

2 diena: daržovės

3 diena: vaisiai

Kitas 5 dienas valgome tik obuolius, bent po 1 obuolį kas valandą arba pusantros, ir geriame tik vandenį arba obuolių sultis (natūralias, be pridėtinio cukraus).

9 diena: vaisiai

10 diena: daržovės

11 diena: grūdinės kultūros

12 diena: vaisiai ir daržovės

13 diena: vaisiai ir grūdinės kultūros

14 diena: daržovės ir grūdinės kultūros

15 diena: vaisiai, daržovės ir grūdinės kultūros

Paskui pereiname prie įprasto maisto.

Siekdami rodyti jums aktualų turinį, naudojame slapukus. Naršydami toliau arba uždarydami šį langą, sutinkate su slapuku naudojumu ir su juo susijusiu asmens duomenų tvarkymu. Daugiau informacijos

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close