Mityba pavasarį

Atėjus pavasariui, galite jaustis nusilpę, pavargę, jums gali trūkti energijos. Po ilgos žiemos mūsų organizmas būna nualintas ir pasiilgęs saulės bei šilumos.
Pavasaris – labai tinkamas metas pradėti specialius mitybos kursus, kurie padeda išvalyti organizmą nuo įvairių per žiemą prisikaupusių toksinų, sugrąžinti mums jėgas ir gerą nuotaiką. Pateikiame pavasariui tinkamiausius gydytojo dr. Jean-Christophe Charrié rekomenduojamus mitybos kursus. Daugiau informacijos ir naudingų patarimų rasite dr. Jean-Christophe Charrié ir Marie-Laure de Clermont-Tonnerre knygoje „Jūsų sveikatai: natūralios priemonės ištisus metus“.

Neprievartaukite savo organizmo

Būsimam mitybos kursui būtina tinkamai pasiruošti ir žinoti, kada ir kaip jį užbaigti. Pavyzdžiui, jei nutarėte rinktis meliono kursą, nepulkite nei tučtuojau jo taikyti, nei staiga nutraukti. Staigumas kenkia organizmui ir neleidžia jam ilsėtis. Paskubėjus kursą teks pradėti iš naujo ir nutraukti jį palaipsniui. Viena mano pacientė nutraukė meliono kursą restorane – pasirinko kitokius patiekalus. Viskas baigėsi tuo, kad jai prasidėjo skausmingas kolitas, kuris  tęsėsi 3 savaites.

Valgyti tik tai, kas nurodyta, ir nieko kito      

Jei mes nurodome vieną ar kitą maisto produktų grupę, nebūkite monotoniškas ir kaitaliokite maisto produktus. Pavyzdžiui, jei jums siūlome grūdinių kultūrų dieną, tai nereiškia, kad reikia valgyti vien ryžius, nes tai – ne ryžiams skirta diena. Priešingai, šiuo atveju reikia valgyti ir kviečių, ir bolivinių balandų, ir grikių, ir avižų, ir kt.

Neribokite maisto

Savigydos kursas nėra dieta, reikia valgyti, kiek nori, – nei daugiau, nei mažiau. Bet, pasirinkus, pavyzdžiui, vaisių kursą, jei norite išlaikyti tinkamą cukraus kiekį kraujyje (vaisius nesuteiks papildomos energijos), valgyti vaisius reikia tam tikromis valandomis. Baigdamas šį kursą, turite būti itin atidus, nes dažnai prarandamas sotumo jausmas ir pradedama valgyti papildomai, o tai nėra gerai. Maitinimosi kursas neturi trukti ilgiau, nei nurodyta. Kai kurie žmonės pasijunta taip gerai, kad kursą tęsia labai ilgai. Tai blogai. Šioje knygoje nurodomi savigydos kursai skirti suaugusiesiems (tiksliau, žmonėms, kuriems per trisdešimt) ir jokiu būdu netinka vaikams. Jei kursas darosi per sunkus (jaučiate diskomfortą, svaigsta galva ar atsiranda kitokių nemalonių pojūčių), nutraukite jį.

Jei dėl kokios nors priežasties turite nutraukti kursą, elkitės, kaip patarėme, nesvarbu, koks kurso etapas. O jei neįmanoma (gyvenime ne viskas kontroliuojama), stenkitės vengti kaitintų riebalų, nevartokite daug cukraus, sintetinių saldiklių, valgykite daug daržovių, virtų garuose arba sultinyje, o gyvulinės kilmės baltymais apsirūpinkite valgydamas žuvį, virtą garuose arba pagamintą įvyniojus į foliją. Apibendrinkime: jei ryžotės laikytis kurio nors iš savigydos kursų, paisykite nurodymų, gerai apgalvokite, kaip jam pasiruošite ir kaip jį užbaigsite. Svarbiausia rinktis geros kokybės ir kiek įmanoma ekologiškesnius produktus.

Kiekvienam metų laikui – savas savigydos kursas

Nelogiška pradėti nesezoninių vaisių savigydos kursą. Reikia atsižvelgti į galimybes. Nesielkime neapdairiai.

Kūno poreikiai kinta priklausomai nuo metų laikų. Vienu metų laiku pasirinktas savigydos kursas kitu metų laiku gali būti nieko vertas. Pavyzdžiui, obuolių kursas, padedantis reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje ir spartinantis medžiagų apykaitą, tinka žiemą, kai dažniausiai valgome sotų ir riebų maistą, kai organizmas kaupia riebalus ir padidėja cholesterolio kiekis, tačiau toks kursas visiškai nenaudingas vasarą, kai valgome daugiau įvairių vaisių bei daržovių ir mažiau riebalinio maisto.

Kiekvienam žmogui – tik jam tinkamas savigydos kursas

Nesigriebkite visų kursų iš karto, išsirinkite tuos, kurie jums tinka geriausiai. Pasistengsiu juos visus apibūdinti ir paaiškinsiu, kuo jie naudingi, gal taip padėsiu jums išsirinkti. Paprašykite savo gydytojo arba kompetentingo vaistininko, kad jums patartų.

Savigydos kursas  nėra dieta

Tai būtina suprasti. Savigydos kursas turi būti trumpas ir tikrai nereikia sudaryti valgomų maisto produktų sąrašo, tai būtų klaida.
Kita vertus,  kursai, apie kuriuos kalbėsime, nėra skirti tiems, kurie nori sulieknėti, juos rekomenduojame tiems, kurie nori atsikratyti toksinų – išvalyti organizmą ir leisti jam geriau funkcionuoti. Pagerėjus medžiagų apykaitai, numesite ir svorio, kartais jis nepriaugs keletą mėnesių po to, kai kursą baigsite. Sulieknėjimas reiškia tik tiek, kad jūsų organizmas nebekaupia riebalų atsargų ir kad atsikratė tų, kuriuos jau buvo pasisavinęs. Toks savigydos kursas palengvins jūsų gyvenimą.

Citrinų kursas kas pusmetį – pavasarį ir rudenį

Citrinų kursas trunka 20 dienų, jis rekomenduojamas žmonėms, sergantiems reumatu, tiems, kuriuos vargina kūno skausmai, turintiems sausgyslių problemų (tendinitas, tenesinovitas ir kt.), sergantiems kraujagyslių ligomis, nusilpus imuninei sistemai, prasidėjus alergijai, kylant nuolatiniam nuovargiui ir kt. Rinktis šį kursą siūlome kartą per metus, jei būtina – 2 kartus.

Pradėti reikia pavasario pradžioje, ypač tiems, kurie jaučiasi nusilpę, jaučia sunkumą kojose arba turi problemų, susijusių su hemorojumi. Rudenį pradėti kursą siūlome tiems, kurie žiemą nuolat serga. O tie, kuriuos kamuoja reumatas, gali šį kursą pakartoti ir rudenį.

Pirkite ekologiškas citrinas, tuomet galėsite vartoti ir žieveles (jose yra eterinių aliejų), mat žievelėse kaupiasi pesticidai ir kitos žemės ūkyje naudojamos medžiagos.

Perpjaukite citriną pusiau ir įdėkite į puodą su verdančiu vandeniu. Pavirę 3 minutes, išspauskite puseles į vandenį kočėlu arba paprasčiausia šakute. Perkoškite ir gerkite. Pirmąją dieną suvartokite 1 citriną, antrąją dieną – 2, trečiąją – 3 ir t. t. O dešimtąją dieną – 10 citrinų. Vienuoliktąją dieną suvartokite 10 citrinų, dvyliktąją – 9, tryliktąją – 8 ir taip mažinkite iki 1 citrinos dvidešimtąją dieną. Oho, matau, kaip išsprogo jūsų akys! Girdžiu, kaip sakote: „Bet kiek reikia vandens tokiai daugybei citrinų virti? Rūgštis sugrauš mano skrandį!..“

Kiekvienas gali elgtis, kaip panorėjęs: vieni labiau mėgsta, kad koncentracija būtų didelė, kiti – kad maža. Pasidalysiu savo patirtimi: į litrą vandens aš sutalpinu 5 citrinas, o 10 citrinų prireikia pusantro litro. Svarbu suvokti vieną dalyką: citrina yra rūgšti, bet ta rūgštis skrandyje tampa šarmine. Tiesa, kai kuriems žmonėms dvidešimties dienų kursas gali būti per ilgas ir sukelti rėmenį. Norint to išvengti, į gėrimą reikia įberti šiek tiek geriamosios sodos ir rėmuo nebe taip grauš. Taigi kursą vis dėlto galite tęsti.

Kiti, pasirinkę šį kursą, skundžiasi, kad jaučia kartumą. Iš tikrųjų, kartumą teikia perikarpis (išorinis augalo vaisiaus sluoksnis, esantis tarp žievės ir minkštimo). Rinkitės citrinas plona žievele, o jei tokių negausite, nulupkite citriną virš puodo ir pašalinkite perikarpį. Įmetę į puodą, užpilkite vandeniu, ir viskas! Virkite!

Citrinų kursas skirtas gerti, jo laikydamasis valgykite, kaip esate įpratęs. 

Šį savigydos kursą rinksis tik motyvuoti žmonės, tad noriu jus padrąsinti. Žinokite, kad po 20 dienų bausmės jūsų oda pasidarys graži, grįš energija, vėl galėsite vaikštinėti, darbuotis, leistis į ilgą pažintinę kelionę lėktuvu, jūsų kojos bus lengvos visą vasarą, nebekamuos uždegimai. Jei šį kursą pasirinksite rudenį, sustiprinsite imuninę sistemą visai žiemai.

Kaip vartoti:

1 diena: 1 citrina            8 diena: 8 citrinos                      15 diena: 6 citrinos

2 diena: 2 citrinos          9 diena: 9 citrinos                      16 diena: 5 citrinos

3 diena: 3 citrinos          10 diena: 10 citrinų                    17 diena: 4 citrinos

4 diena: 4 citrinos          11 diena: 10 citrinų                    18 diena: 3 citrinos

5 diena: 5 citrinos          12 diena: 9 citrinos                    19 diena: 2 citrinos

6 diena: 6 citrinos          13 diena: 8 citrinos                     20 diena: 1 citrina

7 diena: 7 citrinos          14 diena: 7 citrinos

 

Ananasų ir pievagrybių kursas

Šis savigydos kursas skiriamas apkūnioms moterims, kurių audiniai infiltruoti, kaupia vandenį, toms, kurioms prasidėjęs celiulitas ir kurios nori pavasarį iš pagrindų išvalyti savo organizmą. Jis pats trumpiausias iš tų, kuriuos skiriu savo pacientėms, tik keista, kad jos sako, jog tai vienas iš sunkiausių jų išbandytų savigydos kursų.

Laukiama nauda

Kursui baigiantis mano pacientės pasijusdavo esančios lengvesnės, net jei ir nenumesdavo svorio. Įdomiausia tai, kad kartą išvaliusios organizmą kai kurios pacientės numesdavo svorio per du sekančius mėnesius, nors ir nesuprasdavo, kodėl (jei tik, žinoma, nepersivalgydavo). Šis savigydos kursas iš tikrųjų atlieka „starterio“ vaidmenį prarandant svorį ir, jei organizmas pasiruošęs, jis pasinaudos proga atsikratyti riebalų pertekliaus.

Patarimas: kadangi bus stengiamasi paveikti ląstelių viduje ir išorėje esantį vandenį, norėdamas pasiekti gerų rezultatų, kursą išbandykite stojus Mėnulio pilnačiai. Šis patarimas neturi nieko bendra su mistika ir žmonės, gyvenantys prie Atlanto vandenyno, puikiai žino, kad potvyniai ir atoslūgiai paklūsta fizikos dėsniams. Galima metų metus į priekį apskaičiuoti jų pradžią ir intensyvumą. Šis reiškinys labai priklauso nuo Mėnulio traukos, kuri veikia Žemę, pirmiausia jūras ir vandenynus, sukeldama potvynius ir atoslūgius. Jūsų organizmas yra šio pasaulio dalis, tad negali nepaklusti šiam dėsniui. Moterys, priklausomai nuo jų hormonų, linkusios kaupti vandenį savo audiniuose, taigi jos yra didesnės „lunatikės“ nei vyrai. Priminsime, kad moters mėnesinių ciklo trukmė yra 28 dienos, o tai lygu Mėnulio mėnesiui.

Kurso eiga

Reikia valgyti, kai norisi, tai gydomasis kursas, ne dieta. Bet reikia labai griežtai laikytis jo reikalavimų, valgyti tik tai, kas leidžiama, ir nieko daugiau. Gerkite vandens, šlapimo išsiskyrimą skatinančių žolelių arbatos, o jei jūsų organizmas sunkiai išskiria vandenį, labai pagelbės vyšnių kotelių arbata. Šio kurso, kurį jums rekomenduoju, trukmė – savaitė, pradėti reikia dvi dienos iki Mėnulio pilnaties gegužės mėnesį (pageidautina), bet galima ir balandį arba birželį, jei jūsų grafikas nesiūlo kurio nors kito kurso.

Dvi pirmąsias dienas valgykite tik žuvį ir daržoves. Rinkitės ekologiškas daržoves ir nedideles laukines žuvis (ančiuvius, sardines, menkes, smėlinius jūrų liežuvius, gelsvapelekes plekšnes ir kt.). Pirmenybę teikite toms žuvims, kurios minta augaliniu maistu (venkite plėšriųjų žuvų, nes jose kaupiasi sunkieji metalai). Daržovės gali būti žalios arba virtos be jokių riebalų. Vartokite visus savo mėgstamus prieskonius. Valgį galite pagardinti trupučiu pirmo šalto spaudimo alyvuogių aliejumi. Žuvis galima gaminti garuose arba įvyniotas į foliją kepti orkaitėje be riebalų. Valgykite 3 kartus per dieną ir be reikalo nesikankinkite. Kai prasidės pilnatis, pradėkite valgyti ananasus ir pievagrybius. Pirkite ne laivu atplukdytus, o lėktuvu atskraidintus ananasus (jie skinami beveik sunokę). Kad ananasai būtų kokybiški, svarbu todėl, kad išvengtume tokių nemalonumų, kaip burnos opos ir pan. Jei tokių sunku įsigyti, ieškokite ekologiškų ananasų savo sultyse (stiklainiuose), tik žiūrėkite, kad būtų be cukraus.

Pievagrybius valgykite žalius su citrinos sultimis. Galima ir virtus uždarame puode ant silpnos ugnies su mėgstamais prieskoniais be riebalų. Grybuose kaupiasi radioaktyvios medžiagos, todėl, įvertinęs dabarties realijas ir tai, kad stratosferoje vykdomi branduoliniai bandymai, raginu valgyti rūsiuose auginamus pievagrybius, nes ten jie apsaugoti nuo radiacijos.

Kada ir ką vartoti:

1 ir 2 diena: žuvis ir daržovės.

3 diena: prasideda gegužės mėnesio pilnatis.

3–6 dienos: ananasai ir pievagrybiai.

7 diena: žuvis ir daržovės.

Raudonųjų vaisių kursas – ištisa programa

Nėra nieko geresnio ląstelių senėjimo stabdymui. Reikia valgyti tai, kas raudona, raudona ir dar kartą raudona… Per 16 dienų (tiek trunka šis savigydos kursas) jūs tikrai pamėgsite raudoną spalvą, ypač kai įsitikinsite, kokių rezultatų sulaukėte! Viskas gerai, atsirado braškių, aviečių, serbentų, mėlynių… Kai suvoksite šio kurso naudą (vienas iš pagrindinių rezultatų – sumažėjęs uždegimų pavojus), nebenorėsite jo atsisakyti. Raudonieji vaisiai naudingi ir sprendžiant žiemos mitybos sukeltas problemas, nes juose gausu vitaminų B 1, B 2, PP, B 3, B 5, B 6, H, B 8, B 9, vitamino C ir folio rūgšties. Be to, raudonasis šių vaisių pigmentas reguliuoja laisvųjų radikalų, saugančių ląsteles nuo senėjimo ir degeneracijos, veiklą. Taigi, kuo vaisiai raudonesni, tuo geriau.

Kam skirtas šis kursas

Šis kursas skirtas visiems, kurie pageidauja išsaugoti gerą sveikatą, bet labiausiai rekomenduotinas tiems, kurie sirgo arba serga lėtinėmis ar degeneracinėmis ligomis. Taip pat tiems, kurių tėvai ar vaikai sirgo ar serga panašiomis ligomis. Vis dėlto kai kuriais atvejais šis savigydos kursas gali būti kenksmingas, todėl svarbu žinoti gydytojo nuomonę.

Ką vartoti

Jei norite, kad viskas vyktų kuo sklandžiau, valgykite ekologiškus vaisius, augintus lauke. Jei jums pasisekė ir turite sodą, pasodinkite jame raudonos spalvos vaisius vedančių augalų, nes vaisiai nėra labai pigūs. Pagrindiniai raudonieji vaisiai yra braškės, avietės, serbentai, mėlynės ir agrastai. Prie jų galima priskirti vyšnias (bet žinokite, kad jos kaupia cukrų, o tai gali paskatinti insulino kiekio didėjimą), taip pat vaisius, kurių minkštimas raudonas. Dėmesio: tie vaisiai, kurių raudona tik odelė, pavyzdžiui, nektarinai, nėra raudonieji vaisiai. Pomidorai yra raudoni, bet šiuo atveju jų reikėtų valgyti labai mažai.

Be šviežių, galima valgyti virtų, šaldytų, savo sultyse be cukraus pagamintų vaisių, bet, jei įmanoma, reikia stengtis valgyti tik šviežius vaisius. Raudonųjų vaisių periodu (nuo šeštos iki vienuoliktos dienos) privalu jų valgyti kiekvieną valandą arba blogiausiu atveju – kas pusantros valandos, jei norime išvengti nuovargio dėl energijos trūkumo.

Kada ir ką vartoti:

1 ir 2 diena: ryžiai.

3 diena: žali arba virti vaisiai ir daržovės.

4 diena: žalios arba virtos daržovės.

5 diena: žali arba virti vaisiai.

nuo 6 iki 11 dienos imtinai: raudonieji vaisiai.

12 diena: įvairūs žali arba virti vaisiai.

13 diena: įvairios žalios arba virtos daržovės.

14 diena: įvairūs žali arba virti vaisiai ir daržovės.

15–16 dienos: ryžiai.

nuo 17 dienos: grįžkite prie įprasto maisto, tik venkite cukraus, pieno ir pieno produktų.

Maisto paruošimas

Geriausia vartoti 2/3 rudųjų ir 1/3 baltųjų ryžių; virti be druskos 2–3 kartus didesniame nei jų masė vandens kiekyje arba daržovių sultinyje, galima įdėti kalendros, muskato, čiobrelių, lauro lapelių,  šafrano ir kt. Kai ryžiai išvirs, įpilkite pirmo šalto spaudimo alyvuogių aliejaus (nefiltruoto, kad jis neprarastų maždaug 70 % mikroelementų) ir, jei norite, kvapiųjų žolelių.

Daržovės (tai mineralų šaltinis, be to, žaliasis pigmentas saugo ląsteles) valgomos, jei tik galima, žalios, nepamirškite to. Galima paskaninti pirmojo šalto spaudimo nefiltruotu alyvuogių aliejumi, kvapiosiomis žolelėmis (laiškiniais česnakais, bazilikais, vaistiniais kiečiais), svogūnais, citrinomis, avokadais, alyvuogėmis, greipfrutais… Vaisiai (tai energijos šaltinis, o raudonasis jų pigmentas saugo nuo degeneracijos) valgomi vieni, pageidautina žali.

Patarimas: kai šį kursą būsite baigęs, valgykite vaisių (mažiausiai trijų skirtingų rūšių) kasdien; valgyti reikia visada žalius, ne anksčiau kaip 30 minučių prieš valgį ir praėjus 3 valandoms po valgio. Jie labai tinka greitam užkandžiui.

Galimi nedideli nesklandumai

Paprastai šio savigydos kurso metu žmogus jaučiasi gerai, nebūna nei pavargęs, nei nusilpęs, jei tik tinkamai laikosi nurodytų taisyklių. Bet po pirmųjų kursų, pradėjus vaisių kursą, organizmas gali pradėti šalinti labai didelį kiekį toksinų, tad kai kam kartais ima skaudėti galvą, atsiranda nuovargis, apsunksta liežuvis. Jei taip nutinka, svarbu nenutraukti kurso ir laikytis visų nurodytų sąlygų. Visi šie požymiai liudija, kad šis kursas jums būtinas! Jei pradėjote vaisių kursą, apsunkęs liežuvis liudija, kad kursas veiksmingas. Tai reiškia, kad kepenys ėmė šalinti iš organizmo didelį kiekį toksinų, susikaupusių todėl, kad dėl perkrovos sutriko šalinimo organų veikla. Ir priešingai, jei nepradėjote kurso ir maitinatės įprastai, apsunkęs liežuvis reiškia, kad mityba nesubalansuota, o tai skatina toksinų kaupimąsi.

Siekdami rodyti jums aktualų turinį, naudojame slapukus. Naršydami toliau arba uždarydami šį langą, sutinkate su slapuku naudojumu ir su juo susijusiu asmens duomenų tvarkymu. Daugiau informacijos

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close